namur-en-velo_exp_7.jpg

Een fietstocht
op verkenning van de provincie Namen

Ga op micro-avontuur met de fiets en ontdek het prachtige natuurlijke en historische erfgoed van de provincie Namen
Auteur
Un Monde à Vélo - Mila & Denni

Meer info
Accomodatie
Camping Villatoile

Pont-à-Lesse 31
5500 Dinant
+32 82 22 22 85
info@villatoile.be

Meer info
Attractie
Citadel van Namen

Route Merveilleuse , 64
5000 Namur
+32 81 24 73 70
info@citadelle.namur.be

Meer info
Attractie
Château et Jardins de Freyr

Freyr , 12
5540 Waulsort
+32 82 22 22 00
tourisme@freyr.be

Meer info
Attractie
Citadel van Dinant

Place Reine Astrid , 3-5
5500 Dinant
+32 82 22 36 70
info@citadellededinant.be

Meer info

Een micro-avontuur met de fiets om de Provincie Namen te ontdekken

Eropuit gaan met een transportmiddel als de fiets werkt perfect om je te bevrijden van de dagelijkse routine. Dat hebben we nog eens ervaren in de provincie Namen. Daar beleefden we immers ons tweedaags fietsavontuur. Ideaal om een frisse neus te halen en onderweg leuke dingen te ontdekken.

We zijn vertrokken van het middeleeuwse binnen stad van Namen om via de Maasfietsroute naar Dinant en het Kasteel van Freyr te rijden. De rest van het parcours heeft ons door heuvelachtig en bosrijk gebied met kastelen, dorpjes en een abdij gevoerd.

Zie de routebeschrijving

Twee dagen fietsen in de provincie Namen, stap voor stap

Etappe 1: van Namen naar Profondeville met de fiets – 12 km

Vanaf de Citadel van Namen bewonderen we even het daglicht dat op de stad neerdaalt maar springen dan op de fiets en vertrekken richting Dinant. We volgen de Maasfietsroute. Aan de voet van de rotswanden zien we de typische villa's van de maasvallei in de provincie Namen. Sommige verstoppen zich achter bomen in aangename tuinen en we zouden met plezier de plaats van de eigenaars innemen! Vanaf Profondeville beginnen we spetters te voelen, iets vroeger dan verwacht. We rijden toch door naar Rivière, waar we voor een café wachten tot de regen ophoudt. Die duurt zelden lang hier.

Etappe 2: van Profondeville naar Anseremme met de fiets – 20 km

We houden de zonnestralen in de gaten. Amper verschijnen ze of we zitten opnieuw op onze zadels. De neerslag maakt een dampgordijn boven de bomen. Prachtig. Het landschap verandert niet maar de sfeer wordt heel anders. De baan leidt ons nu naar Anhéé langs een wild Maaslandschap. Dan wordt Dinant zichtbaar. We herkennen Dinant van ver aan de indrukwekkende kapittelkerk en haar unieke bolvormige klokkentoren. Erboven waakt de Citadel van Dinant over de stad en schenkt wellicht een spectaculair uitzicht op de omgeving.

We genieten van de stad en haar mooie façades die uitkijken op de rivier. We hopen aan het slecht weer te ontsnappen maar de wolken dreigen al. De regen haalt ons in. We wachten opnieuw in een café en spurten na een uur in de richting van Anseremme, waar we van plan zijn om de nacht door te brengen. Het hoofd bieden aan de elementen, dat hoort ook bij een echt micro-avontuur!

Etappe 3: van Anseremme naar Onhaye via Freyr – 22km

De tweede dag van dit micro-avontuur per fiets begint goed. Bij het krieken van de dag profiteren we van de eerste stralen zon en van een verlaten weg. De lucht is fris en aangenaam om in te ademen, de grond is nog vochtig. We volgen nog enkele kilometers de Maas want zo kunnen we het Kasteel van Freyr gaan bewonderen. Het kasteel is erkend als buitengewoon erfgoed van Wallonië. Vanaf de weg is het mogelijk om de tuinen te zien maar een bezoek is beter. De provincie Namen heeft echt wel mooie verrassingen voor ons in petto. We verlaten dan de Maas en nemen de baan achter het kasteel. Daar wacht ons een moeilijke klim. De natuur is weelderig en de Waalse charme werkt. Het licht dat door de bomen schijnt is magisch.

Etappe 4: van Onhaye naar de abdij van Maredsous – 20 km

We bevinden ons nu op de heuvels van Naamse platteland. Onze fietstocht leidt ons door velden, door bossen en van het ene mooie dorpje naar het andere. Tot onze grote verrassing kruisen we een kudde koeien op de wandel, waarschijnlijk ontsnapt uit hun weide. We vangen een glimp van het Kasteel van Ostemerée op en bereiken het bekoorlijke dorpje Maredret. Twee abdijen staan hier op enkele honderden meters van elkaar: die van Maredret en de bekende abdij van Maredsous. De door bomen omzoomde baan erheen is prachtig.

Etappe 5: van de abdij van Maredsous naar Buzet – 24 km

We zetten dit micro-avontuur in de provincie Namen door in de richting van Buzet en Floreffe. We doorkruisen opnieuw meerdere bossen en op heuvels gelegen dorpen. Sommige boerderijen zijn indrukwekkend. We twijfelen zelfs: kasteel, boerderij, kasteelhoeve?
De laatste kilometers van onze fietstocht blijven middelmatig moeilijk. De beklimmingen kunnen plots steil zijn. Gelukkig zijn ze niet lang. Ze maken ons avontuur pittig. uitdagend, en bezorgen ons mooie uitzichten.

Video

Praktische informatie

Route

  • Via Bikemap :


Niveau

  • Het niveau is eenvoudig wat betreft de Maasfietsroute. Het wordt sportief vanaf het Kasteel van Freyr, met een middelmatig niveau en beklimmingen van 10 à 12 %.

Uitrusting

  • Zorg voor bescherming tegen eventuele regen en voor waterdicht tassen.
  • De nachten kunnen fris zijn in de streek: een goede slaapzak (minimum 10°C voor de zomer) en een matras zijn nodig als je kampeert.

Waar overnachten op het parcours ?

  • In camping Villatoile in Anseremme: een in de natuur op de oever van de Lesse gelegen camping met restaurant, minisupermarkt, enz. De camping heeft trouwens het Welkom Fiets label.