han_exp_visite_grotte.jpg

Het Domein van de Grotten van Han met je gezin ...

Wie het parcours van de rivier de Lesse volgt, komt onvermijdelijk bij een van haar juwelen terecht: het Domein van de Grotten van Han. Deze klassieker van het toerisme in de provincie Namen combineert geologische ontdekkingen en ontmoetingen met het dierenrijk. Al 250 jaar een topbestemming voor gezinnen!
Boeking
Blogger
Les Globe Blogueurs

Meer info
Attractie
Domein van de Grotten van Han

Rue Joseph Lamotte 2
5580 Rochefort
+32 84 37 72 13
info@grotte-de-han.be

Meer info

Toverachtig bezoek aan de Grotten van Han met klank en licht

Onze verkenning van het Domein van de Grotten van Han start met de rondleiding in de fameuze rotsformaties. Die grotten zijn gebeeldhouwd door de stroom van de Lesse tijdens duizenden jaren. Een historische tram voert ons naar de ingang, de reis terug in de tijd begint al. De gapende ingang van de grot (bijgenaamd het salpetergat) kondigt de komende verwondering aan.

Vanaf de eerste meters werkt de betovering al. De subtiele verlichting doet de details van de druipstenen mooi uitkomen. De extreme vochtigheid doet duizenden glinsteringen op de stalactieten en draperieën verschijnen. Een tegelijk toverachtige en mysterieuze wereld ontvouwt zich voor onze ogen. Voor de jongste bezoekers wordt het een avontuur waarbij hun verbeelding naar hartenlust mag overlopen.

De zalen volgen elkaar op, allemaal verschillend en gevuld met verrassingen die de gids graag onthult. Bij het schouwspel van vormen komt dat van de kleuren: de meestal onbevlekt witte rots draagt soms kleurschakeringen in functie van de door het water vervoerde mineralen. De apotheose van het bezoek gebeurt in de Wapenzaal. Een fabelachtige klank-en-lichtshow van Luc Petit maakt de door haar omvang en de doortocht van de Lesse al majestueuze zaal nog prachtiger. "Origin" vertelt het verhaal van de grot. De muziek en de kleurenpracht duwen ons in een fantastische wervelwind. Licht verdwaasd bereiken we de uitgang, waar ons een laatste verrassing wacht.

Zie de routebeschrijving

Inleiding in de speleologie in het hart van de Grotten van Han

Al 250 jaar zijn de Grotten van Han open voor het publiek. Speleologen en de lokale bevolking hebben geleidelijk aan doorgangen geopend en zalen en hun schatten onthuld. Vandaag lijken alle grotten gekend maar de speleologie blijft aanwezig in Han. Het publiek kan er veilig kennis mee maken dankzij een voor iedereen toegankelijk parcours. Met een rood pak en laarzen aan, een zaklamp en een op ons hoofd geschroefde helm zijn we gereed om de 600 meter darmen te doorlopen. Het nauwe begin biedt een eerste tastbaar contact met het minerale rijk. De zaklamp verlicht het stap voor stap. Dankzij de nu eens smalle, dan weer ruime doorgangen maken we een merkwaardige duik in deze wereld. Een sterrenhemel van duizenden druppeltjes bedekt het plafond. 

We gaan voorzicht door want het gladde slijk zou acrobatentoeren kunnen veroorzaken. Soms moeten we er als slangenmensen door. Op handen en voeten, al kruipend, maar dat is echt speleologie. Terwijl we vooruitploeteren observeren we ook albinopaddenstoelen en enkele spinnen. Een volkje dat zich van duisternis weinig aantrekt. 

Het parcours is gemakkelijk en geschikt voor een ruim publiek, ook voor wie licht claustrofobisch is. Je kunt op elk moment ontsnappen en de smalste doorgangen vermijden als je je niet op je gemak voelt.

Op stap bij de dieren in het Domein van de Grotten van Han

We verlaten de dieptes van Han en verkennen nu het domein in de open lucht, in het dierenpark. De dieren leven er in hun natuurlijk milieu.

We doorkruisen het park te voet via ingerichte paden op zoek naar herten, wolven, bizons, Schotse hooglanders en nog heel wat andere soorten, zoals de fascinerende lynx en de bruine beer. Sommige kenden we totaal niet, zoals de veelvraat en de wasbeerhond. Het is niet zomaar een dierenpark want het werkt mee aan het behoud van bedreigde soorten. De tarpan, een uitgestorven wild paard, is zelfs teruggefokt uit kruisingen van oude verwante soorten. Een ander paard, het przewalskipaard, is het voorwerp geweest van een herintroductieplan in semi-vrijheid in reservaten dankzij een fokprogramma met de in dierenparken levende laatste paarden van de soort. 

Ons bezoek vindt plaats op het einde van de herfst en we hebben het geluk om de laatste momenten van het burlen van de herten te horen. De krachtige roep van de grote mannetjes weergalmt in het hele park. In die van de jongere klinkt nog onzekerheid. Prachtig, die dierlijke dialoog.