ane-hermeton5-exp.jpeg

Op de rug van een ezel reizen

Het is echt mooi weer vandaag. Ideaal voor een wandeling in de natuur. We begeven ons dus met ons gezin naar het charmante dorp Sautour, niet ver van Philippeville, in het zuidwesten van de provincie Namen. Daar wacht Karl ons op.
Boeking
Auteur
NomadR - Here We are

Meer info
Toeristische Attractie
Les balad'ânes de l'Hermeton

Rue de la Pisselotte 94, 5600 Philippeville
Tél. : 071 52 50 25
Email : baladanes@skynet.be

Meer info

De ontmoeting

Karl is de verantwoordelijke van Balad'ânes de Hermeton. Hij neemt de tijd om alles uit te leggen wat we moeten weten om een aangename tocht te beleven. Hij weet hoe hij zijn passie voor de natuur en zijn liefde voor ezels met anderen met ons kan delen. Vertrouwen en respect zijn waarden die hem nauw aan het hart liggen en die hij aan ons wil overdragen.

Na een boeiend gesprek gaan we de ezels ontmoeten. Hun terrein ligt achter een prachtige vijver aan de rand van het bos. Bevers, kikkers, vogels, hazen… ze leven er allen in harmonie. Een toverachtig kader voor wie van de natuur houdt! We nemen opnieuw de tijd om met de ezels kennis te maken. Onze reisgenoten voor de tocht heten Cadichon en Tayak. Wij zijn meteen dol op ze. Ze zijn zo liefdevol. De kinderen krijgen de opdracht om ze te borstelen voor ze uitgerust worden. Deze voorbereiding is essentieel om de voor de wandeling nodige band te scheppen.

Zo, iedereen is klaar. Op het ritme van deze ongelofelijk rustige en vooral intelligente dieren gaan we op tocht. 

Zie de routebeschrijving

De wandeltocht

We beginnen de tocht al wandelend naast de ezels, die onze kinderen Daphné en Liam op hun rug dragen. Eerst trekken we aangenaam door het dorp Sautour met zijn mooie façades van natuursteen en getooid met bloemen. Deze vroegere versterkte plaats staat op de Waalse monumentenlijst omwille van de ruïnes. We leren ondertussen goed omgaan met onze nieuwe viervoetige vrienden.
De tocht gaat verder door de velden en onder de hoge zon. Ver van de baan kunnen we nu vertrouwen op de kinderen om hun ezels te leiden. En die nieuwe verantwoordelijkheid vinden ze geweldig!

Op stap gaan met die ezels vormt een interessante ervaring. Het leert hun geduld. En het biedt ook de gelegenheid en de tijd om de omringende natuur te observeren. Daar, een roofvogel in de hemel. Hier, een sprinkhaan in het gras. We genieten echt van het hier en nu. Vanaf de bosrand veranderen Daphné en Liam weer in ruiters. Ze zien er chic uit op hun strijdros. Ze kunnen op adem komen en ondertussen voortgaan. Het is koeler in de schaduw van de bomen en op het middaguur is die koelte welkom want de zon brandt hard op het einde van de maand mei. In de verte horen we het zachte geluid van de beek die langs het bos vloeit. 


Nog enkele honderden meters en we zijn terug bij Karl. In enkele uren tijd heeft deze ervaring ons een digitale detox en een terugkeer naar de oude waarden bezorgd. We zijn nog maar net aangekomen als de kinderen opnieuw Cadichon en Tayak willen borstelen, voor een laatste intiem moment. Een mooie manier om vaarwel te zeggen.
Karl is zo hartstochtelijk en boeiend dat we nog even blijven om met hem te praten. Hij legt uit dat hij deze activiteit al meer dan 15 jaar voorstelt. Hij heeft vele routes in de streek, voor halve dagen zoals wij, of voor langere verblijven met de mogelijkheid om te kamperen in de volle natuur of te overnachten in een vakantiewoning. 

Samengevat

Op de rug van de ezels of aan hun zijde, de kinderen vonden dit unieke en originele avontuur fantastisch. Het moeilijkste van deze ervaring? Vaarwel zeggen aan onze nieuwe innemende vrienden. De mooie momenten die we samen beleefd hebben, zullen we ons lang herinneren.

Ook jij kunt eens een halve tot meerdere dagen met de ezels als reisgezellen op wandeltocht gaan en opnieuw het contact met de natuur voelen. Je hebt er zin in, geef maar toe!