chocolaterie-vanlieffs-exp4.jpg

Chocolaterie Vanlieff's: je vingers in de chocolade dopen

In de huid van een leerling-chocolatier kruipen
Boeking
Auteur
NomadR - Here We Are

Meer info
Streekproducten
Vanlieff's Chocolaterie

Allée John F. Kennedy 2 - 5650 Chastrès
Tél. : +3271634630 - +32479138848
Email : info@chocolaterie-vanlieffs.com

Meer info

Deze middag staat er ons gezin een nieuw avontuur te wachten en we gaan eens de gastronomische toer op

Wie aan de Belgische gastronomie denkt, haalt de onvermijdelijke friet voor de geest. Maar niet alleen friet want laten we de even bekende Belgische chocolaatjes niet vergeten! En daarom hebben we een afspraak met Johanne en Martine in Chastres in de ambachtelijke en familiale chocoladefabriek Vanlieff’s.

Dus, je hebt het begrepen, vandaag worden we leerling-chocolatiers.

Zie de routebeschrijving

Een beetje geschiedenis en aardrijkskunde

Het is waar dat we ernaar verlangen om onze eigen chocolaatjes te maken.

Maar voor we aan de praktijk beginnen, neemt Johanne de tijd om ons de geschiedenis van cacao en chocolade uit leggen. Ze vertelt ons de afkomst van de in hun atelier gebruikte cacao. En het is belangrijk voor deze ambachtslui om die zorgvuldig te kiezen. Naast hun knowhow is het de kwaliteit van de cacao die de kwaliteit van hun chocolade bepaalt. De familie Vanlieff's werkt met Valrhona-cacao die ze bij onafhankelijk fair trade producenten met eerbied voor de landbouwers verkrijgen. En wat even belangrink is, dit bedrijf heeft een duurzame aanpak met oog voor bescherming van de bossen. We waarderen dat hun waarden met die van ons overeenkomen.

We maken kennis met de cacao-teelt in verscheidene landen, van Brazilië tot Madagascar, via Peru, Belize, Ivoorkust en Ghana. We leren ook dat cacao van bonen komt, hoe die geoogst, opgeslagen en gebrand worden voor ze in onze geliefde chocolade terechtkomen. De kinderen luisteren even geboeid naar de uitleg als wij. We vernemen dat dit bedrijf al ruim 30 jaar bestaat.
Dan begrijp je dat cacao en chocolade voor hen geen geheimen meer hebben.

En nu tijd voor actie!

De geur van cacao die zich in het hele atelier verspreidt herinnert ons aan de reden waarom we naar hier gekomen zijn. Maar, geduld! Om goed te werken moet de chocolade op perfecte temperatuur zijn. Daarvoor zijn er drie bain-mariepannen één voor elke chocolade: zwarte, witte en melkchocolade. Maar eerst de gepaste uitrusting: kapje op het hoofd en schort want anders komen er vlekken van. Gewapend met onze garneerzakken worden we voor een middag meester-chocolatiers in wording.

Op het programma: een chocoladelolly en andere snoepgoed maken. Liam en Daphné verkiezen de zoetheid van de witte en de melkchocolade. Bastien en ikzelf gaan voor de zwarte chocolade. De kinderen concentreren zich. We krijgen er ook snel plezier in. De techniek is niet zo eenvoudig in het begin. We morsen en het drupt aan alle kanten! We doen ons best, herbeginnen en amuseren ons vooral samen.

Voordat de chocolade vast wordt door het afkoelen, brengen we finishing touch aan: stukjes schuimgebak, suikerbonen, gedroogde vruchten… Het moeilijkste: niet aan onze vingers likken tijdens het vervaardigen van onze zoete werkjes en wachten tot de chocolade eindelijk koud is.

Tijd om te proeven

We profiteren van de wachttijd om het werk van de echte meester-chocolatier te proeven. En ik kan je verzekeren dat zijn creaties heerlijk zijn. Het huis stelt uiteraard chocolade in al zijn vormen voor (pralines, truffels, tabletten…) maar ook andere lekkernijen: koekjes, snoep, confituur en ijs. Ruim genoeg om lekkerbekken zoals wij te verwennen. En het winkeltje is zo mooi. Onweerstaanbaar. We zouden alles willen proeven.

De chocolade is na afgekoeld. We proeven eindelijk onze eigen creaties. Niet te vergelijken met die van de meester maar met liefde en plezier bereid en dus noodzakelijkerwijs heerlijk, nietwaar? Maar ook al zijn we lekkerbekken, rekening houdend met de hoeveelheid chocolaatjes die we vanmiddag bereid hebben, krijgen we niet alles op. Dat zou niet redelijk zijn. Johanne geeft dus een grote kartonnen doos om ze mee te nemen. Dat vinden we super want zo zal ons chocoladeplezier nog langer duren evenals de herinnering aan deze mooie ervaring die we samen beleefden. Zoetekauwen, wij? Wees er maar zeker van!

Samengevat

Als je België op een andere manier wilt leren kennen en als de snoeplust één van je onschuldige gebreken is, zwicht er dan ook voor tijdens een gezellige en heerlijk originele workshop. De familie Vanlieff's ontvangt je graag om hun passie voor chocolade te delen. Ze organiseren workshops voor volwassenen en voor kinderen, inclusief een verjaardagsformule. Zelf vind ik het idee fantastisch. Een heerlijk originele ervaring om zonder mate te nuttigen!