via_ferrata_exp_1surparoi.jpg

Klimmen in de omgeving van Dinant, aan de rotsen van Freyr in
Pont à Lesse: ervaringen in het rijk der gesteente

De Maas doorkruist de provincie Namen van ene naar de andere kant. Volg deze natuurlijke baan en je ontdekt onvermijdelijk enkele parels. Per boot, tijdens een wandeltocht of via de weg, historische, culturele maar ook natuurlijke verrassingen wachten je op. We nemen je mee naar Dinant en omgeving om er eentje te ontdekken.
Boeking
Club Alpin Belge - ROCHERS DE FREYR

Chaussée des Alpinistes
5500 Dinant
+32 81 23 43 20
secretariat@clubalpin.be

Meer info
Blogger
Les Globe Blogueurs

Meer info
Attractie
Château et Jardins de Freyr

Freyr , 12
5540 Waulsort
+32 82 22 22 00
tourisme@freyr.be

Meer info
Attractie
Dinant Evasion - Dinant Aventure

Rue de la Carrière 1
5500 Dinant
+32 82 22 43 97
info@dinant-evasion.be

Meer info

Minerale ontdekkingen in Dinant en aan de Maas

Dinant is de start van ons uitje langs de Maas. Bij onze aankomst valt de ligging ons op. De hele stad lijkt in een rotsachtig schrijn te zijn gezet. De gebouwen en de indrukwekkende kapittelkerk nestelen zich in de enorme rots die de achtergrond van dit prachtige decor vormt. De weg heeft zelfs door de steen moeten boren onder de trotse Beiaardrots (Rocher Bayard). Een landschap dat de bijnaam van België, het vlakke land, geen eer aandoet. 

De langzaam stromende Maas toont een glinsterend spiegelbeeld van de stad. Ze nodigt ons uit om te volgen en het rotsmassief verder te bewonderen. We nemen de N96 die de lijnen van de Maas volgt. 

In de vroege ochtend ontsnapt de mist aan het oppervlak van de rivier en kan in de bomen blijven hangen. Elke bocht schenkt een nieuw uitzicht met de alomtegenwoordige rotsen. Tussen Waulsort en Anseremme zijn ze gekend als de rotsen van Freyr. Ze geven karakter aan het landschap. Met vegetatie bedekt tonen ze afwisselende kleuren naargelang de seizoenen. Het is herfst: de groene schakeringen ruimen plaats voor oker en rossige kleuren.

Zie de routebeschrijving

Tegenover het kasteel van Freyr zien de rotsen er bijzonder fraai uit. Daar krijg je besef van hun hoogte van ruim 120 meter. Om ze te benaderen zijn er twee gemakkelijk te bereiken panorama's aan de overzijde van de Maas. 

Het eerste bevindt zich aan het nummer 49 van de Avenue du général Hodges: je kunt er stoppen op een parking en van weids uitzicht op de Maasvallei genieten. 

Volg aan de parking van Freyr, 750 meter verder, de weg aan de rechterkant van het hokje. Hij brengt je naar een panorama met zicht op de Maas, het kasteel en de rotsen van Freyr. Een adembenemend uitzicht van 180°. Hier beleven we een moment van pure beschouwing. Maar die rotsen vervullen nog een andere functie…

De rotsen van Freyr, het klimparadijs in België

Inderdaad, de rotsen van Freyr zijn een belangrijke klimplaats in België én Europa. De 5 voornaamste rotsen bieden haast 600 klimroutes voor alle niveaus. Om toegang te hebben, moet je ofwel lid van een klimclub zijn, of onder leiding van een gids die de toegang regelt en betaalt. De rotsen van Freyr zijn immers privéterrein.

De verschillende klimroutes zijn verdeeld in twee zones aan weerszijden van de parking van Freyr. De toegang tot de verschillende wanden gebeurt via paden die alleen klimmers mogen betreden. Ook voor beginners zoals wij zijn er geschikte routes. Helaas, op deze regenachtige dag zijn de rotsen te glad voor onze onervarenheid. De ervaren klimmers ondervinden nochtans geen moeite. Die indruk geven ze toch. We profiteren van het schouwspel en analyseren de bewegingen en de strategieën om de beste uitsteeksels op de wand te vinden. Voor ons natuurliefhebbers lijkt de klimsport een mooie manier om je één te voelen met de elementen. Je moet één worden met die rots als je hoopt dat ze je de top zal laten bereiken. Het is ook een ode aan het vermogen om de tijd te nemen: met haast en spoed komt zo'n verticaal avontuur niet goed!

De via ferrata: ergens tussen klimmen en wandelen

Ter vervanging van het klimmen, gaan we een gelijkaardige activiteit testen: de via ferrata. Dat is een parcours op de rotswanden met een kabel en permanente stalen elementen om je zelfstandig te kunnen beveiligen. Onze gids geeft ons de nodige uitrusting: een helm en een klimgordel. We kunnen vertrekken voor enkele uren klimmen op de via ferrata van Pont à Lesse niet ver van de rotsen van Freyr.

Hoewel we beginners zijn, vinden we vlot de goede houdingen en bewegingen en gaan we ook vlot de hoogte in. Het vasthaken van onze karabiners aan de kabels wordt een reflex. Soms moet je een echte strateeg zijn om de beste grepen te vinden en de juiste beweging te berekenen om enkele complexere passages te overbruggen. Met een grandioos uitzicht op de landelijke omgeving worden onze inspanningen ruim beloond.

Heel opwindend, deze eerste ervaring binnen ieders bereik. De adrenaline jaagt door ons lijf. Overigens, voor wie last heeft van hoogtevrees kan een gemakkelijke via ferrata een goed middel zijn om de fobie te bestrijden. Als je schrik hebt, laat het weten aan je gids zodat hij zich kan aanpassen en jou de best mogelijke ervaring kan helpen beleven.

Zin om de omgeving van Dinant in hogere sferen te ontdekken? Afspraak aan de rotsen van Freyr of aan de via ferrata van Pont à Lesse op slechts 10 minuten van de stad!