hervier-microaventure-lesse-p1130585-exp.jpg

Micro-avontuur aan de Lesse

Dit micro-avontuur biedt een combinatie van wandelen en kajakken tussen Anseremme en Houyet. De rivier de Lesse in de provincie Namen vormt de leidraad voor een tweedaags avontuur!
Auteur
Charlie Hervier

Meer info
Toeristische attractie
Dinant Evasion - Lesse Kayaks

Place Baudouin Ier, 2 - 5500 Anseremme
Tél. : +3282224397
Email : lesse-kayaks@dinant-evasion.be

Meer info
Camping
Camping de la Lesse

Rue du Camping 1 - 5560 Houyet
Tél. : +3282666100
Email : lafamiliale@coolweb.be

Meer info

Het parcours

Het principe van dit micro-avontuur is eenvoudig: je volgt de rivier de Lesse in stroomopwaartse richting om daarna per kajak naar de start terug te keren. Een lus van ongeveer 40 km met een nachtje kamperen op de oevers van de rivier.

Laat het meteen duidelijk wezen: een micro-avontuur, dat blijft een avontuur! De wandeltocht vergt wat oefening want de route vertoont flinke hoogteverschillen. Plan een start in de vroege ochtend vanaf Anseremme om tegen het einde van de namiddag in Houyet aan te komen.

Zie de routebeschrijving

Dag 1: de wandeltocht

We stellen je dus een route voor twee dagen voor. Het is een rijke en gevarieerde wandeltocht wat betreft de gevolgde wegen. Je komt aan weerszijden van de vallei van de Lesse, via boswegen maar ook in het open veld op de hoge plateaus van de provincie Namen.

Dankzij dit parcours profiteer je van het beste van meerdere routes in de omgeving. Inderdaad, in het begin volg je de blauw-groene wegwijzers. Daarna wijk je af op GR126. Voor een deel volg je dan niet door de wegwijzers aangeduide paadjes om vervolgens weer op bewegwijzerde routes te komen. Je bent nooit ver van de rivier de Lesse. Op het einde volg je trouwens haar oever. We zeiden het al: dit parcours is een mix van het beste! Als je geen picknick voorzien hebt, vind je langs de route meerdere plaatsen waar je tijdens het seizoen kan eten.

Vergeet je tent niet want in Houyet kun je die opzetten op de Camping de la Lesse. Wild kamperen is immers verboden. De camping schenkt een vrij uitzicht op de vallei en op de rivier die op enkele meters van de kampeerplaatsen stroomt. Hier kun je uitrusten na een dagje stappen. 

Dag 2: de afdaling per kajak

Voor de tweede dag van dit micro-avontuur nodigen we je uit om je wandelschoenen opzij te zetten en je roeiriemen uit te halen. Vlak naast de camping, aan de brug, kun je immers je kajak te water laten. Heb je er zelf geen, dan kun je natuurlijk een kajak van Dinant Evasion huren. Houd je wel op de hoogte van het waterpeil want in periodes van droogte kan het varen verboden worden. Omgekeerd kan het debiet van de rivier te groot zijn voor een veilige vaart. Bij Dinant Evasion kun je altijd informatie over de bevaarbaarheid ontvangen.

Vanaf Houyet moet je vier à vijf uren rekenen om naar de startplaats van je avontuur in Anseremme te kajakken. Geen moeilijkheden op dit parcours, alleen plezier! Wij raden je aan om niet als absolute beginner aan deze kajaktocht van 20 kilometer te beginnen. Het vergt toch enig uithoudingsvermogen en een zekere beheersing van het varen. Het voordeel van de afdaling is uiteraard dat je je kunt laten meevoeren.

Verspreid over het parcours krijg je aanwijzingen in verband met de plaatsen waar je aan land kunt gaan om bijvoorbeeld een hapje te eten of in verband met de doortocht van de twee dammen. In Anseremme herken je ook zonder problemen de plaats van aankomst van je micro-avontuur. 

Landschappen

Tijdens dit micro-avontuur kun je met volle teugen van de natuur genieten. De wandeltocht voert je voor het grootste deel door de bossen. Je kunt de vallei en prachtige vergezichten bewonderen. Tijdens de kajaktocht maken de rotsen die steil in de rivier duiken zeker indruk op je. Waardeer de rust van het woud en de schoonheid van de rivier. Als je er tussenuit wil om je batterijen weer op te laden, moet je maar het parcours van dit micro-avontuur volgen!

Rust

Zoals overal zul je in het hoogseizoen volk op de route ontmoeten. Ongetwijfeld minder tijdens de wandeltocht dan tijdens het kajakken op de Lesse. Daarom raden we je aan om dit micro-avontuur net voor of net na de zomer uit te voeren. De kleuren van de lente of die van de herfst zullen dan bovendien je ogen mooi verwennen.

Praktische informatie

.gpx-bestand
Download hier het bestand van de wandeling


Transport
De startplaats van dit micro-avontuur is gemakkelijk per wagen te bereiken maar de trein biedt een goed alternatief. Het station van Anseremme ligt immers in de buurt van de start en het station van Gendron ligt halverwege, mocht je de wandeltocht willen onderbreken. Het station van Houyet bevindt zich ook vlak naast de camping en de start van de kajaktocht.

Zo, dat is ongeveer alles wat je moet weten om dit wandel-en-kajakavontuur in de provincie Namen te gaan beleven. Kom een flink hap frisse lucht nemen te midden van de natuur. Kom van de prachtige landschappen, van het bos en van de Lesse genieten. Geloof ons, je zult niet teleurgesteld zijn!