ecrire_ardoise_exp_1.jpg

De School van Vroeger in Treignes

Diling! Diling! Wanneer de klok van de school van Treignes luidt, kondigt ze een reis in de tijd aan. We keren terug naar 1932 als leerlingen van de lagere school van dit traditionele dorpje.
Boeking
Auteur
NomadR - Here We Are

Meer info
Attractie
Espace Arthur Masson

Rue Eugène Defraire , 29
5670 Treignes
+32 60 39 15 00
info@espacemasson.be

Meer info

Iedereen naar de klas

Van zodra we door de deur gaan, beseffen we het: we zijn echt in de School van Vroeger.

Wereldkaarten, platen van anatomie en plantkunde van de vorige eeuw versieren de klasmuren. Achterin, bij de kachel, hangen de kapstokken waar we onze spullen laten. Schorten aan: zwart voor de meisjes, grijs voor de jongens. Meisjes en jongens kregen overigens niet hetzelfde lokaal les: voor de enen een lerares en voor de anderen een leraar natuurlijk. Maar vandaag maken we daar een uitzondering op om de ervaring samen te beleven.

We gaan aan onze niet zo comfortabele lessenaars zitten. We ontdekken ons materiaal: leisteen, vloeipapier, inktpot en schrijfveer! 

Zie de routebeschrijving

De les kan beginnen


We zijn klaar voor een lesuur met de meester. Hij is streng! Liam krijgt een berisping voor zijn haarsnit die helemaal niet reglementair is. Het blijft dit keer bij een waarschuwing. De meester legt ons wel de straffen van zijn tijd uit.

Leen me je pen

We gaan over tot de praktijk. We nemen eerst de pen voor een schrijfoefening. Het is echt niet eenvoudig om het materiaal van die tijd te gebruiken. Onze tong steekt uit, we doen ons best. Ons vloeipapier kleurt blauw, onze vingers ook. Je moet verdraaid handig zijn, dit had ik onderschat. De kinderen slagen er haast beter in dan wij. Gelukkig noteren we alleen onze voornamen en gen volledig dictee!


2 + 2 = ?

Dan gaan we over tot rekenen. De antwoorden moeten we op de leisteen noteren. Na enkele optelen aftreksommen behaalt iedereen 20 op 20.


Aan het bord !

Daphné wordt aan het bord geroepen om een oefening voor de hele klas te maken. Ze moet de voorouder van de rekenmachine gebruiken: het telraam. Ze begrijpt de werking snel en vindt het leuk. Ze is trots wanneer ze haar eerste "goed punt" krijgt.

Onze meester stelt vragen over het leven in 1932. Daphné en Liam hebben er plezier in, steken hun handen omhoog en luisteren aandachtig naar de opdrachten. Liam ontvangt ook een "goed punt" voor zijn onberispelijk gedrag. Voor de ouders loopt het anders af: er wordt teveel gelachen met de vlijtige kinderen en de straf valt!


De muts met ezelsoren

Het zat er aan te komen: ik krijg straf voor praten. De meester geeft me een tong van rood papier. Die moet ik tussen mijn lippen houden om zeker te zijn dat ik de klas niet meer zou kunnen storen. Maar we schieten in de lach! We zijn slechte leerlingen, ongedisciplineerd. Bastien krijgt zelfs de muts met ezelsoren op. In de hoek tot het einde van de les!

Maar het is onze schuld niet, meester, maar die van u, als we deze middag zo gelachen hebben!


Einde van de les

De les eindigt. We keren terug naar de tegenwoordige tijd. Aan deze originele ervaring houden we als souvenir een mooie inktvlek op onze vingers over, de kinderen hun welverdiend "goed punt". En natuurlijk ook onze onbedwingbare lachbuien.

Het team dat de klas leidt is ongelofelijk en slaagt er uitstekend in om ons onder te dompelen in de sfeer van 1932 voor een les die we niet snel gaan vergeten. We kunnen je alleen maar aanraden om terug naar de School van Vroeger te keren. Dus, als je een trip in Wallonië overweegt, plan dan een halte in het typische dorpje van Treignes. Naast de sympathieke school kun je ook een mooie wandeling in de omgeving maken.

Praktische informatie

De Espace Arthur Masson is open

  • open in de week, van dinsdag tot vrijdag van 10:00 tot 17:00
  • ijdens het weekend, op feestdagen en in juli en augustus tot 18:00.
  • Om deel te nemen aan de School van Vroeger, activiteiten van een uur:
    enkel tijdens de schoolvakanties en op de eerste zondag van de maand
    Drie starttijden : 11:00, 14:00 en 16:00. (uitgez. groepen)

Gesloten

  • in januari (na eindejaarsvakantie en uitgez. groepen die reserveren)
  • 5 sluitingsdagen: 1 januari, 1 november plus 24, 25 en 31 december
  • Denk eraan om vooraf te reserveren. Informatie vind je op de website : https://www.espacemasson.be