trail-en-famenne30-exp.jpg

De trailroutes in de streek van de Famenne

Een streek al lopend verkennen? Waarom niet? Dankzij de trailroutes voorgesteld door "Trail en Famenne" kun je de provincie Namen op een andere manier ontdekken. Trek je sportschoenen aan en vertrek op avontuur!
Auteur
Isabelle Fabre

Meer info
START TRAIL ROCHEFORT
Office Royal du Tourisme de Han-sur-Lesse

Place Théo Lannoy - 5580 Rochefort
Tel. : +3284377596
Email : han.tourisme@skynet.be

Meer info
START TRAIL SOMME-LEUZE
Royal Syndicat d'Initiative de Somme-Leuze

Rue de l'Eglise 4 - 5377 Somme-Leuze
Tél. : +3286322567
Email : si.somme-leuze@belgacom.net

Meer info

Waarom je absoluut moet gaan lopen in de provincie Namen?

Gaan lopen via de routes van Trail en Famenne betekent er helemaal tussenuit gaan in een oceaan van groen. Hier bepalen de zangvogels het ritme van je passen.

Het betekent ook verborgen schatten ontdekken, op een mysterieus gebouw, een legendarische boom, een vergeten dorp stoten. De routes bieden je overigens de gelegenheid om de provincie Namen onvoorbereid te verkennen: de paden zijn uitgestippeld er zoveel mogelijk van te zien. Kies gewoon je afstand en houd je ogen weid open. 

En om te bekomen van je rijke ervaring, kun je je laten verleiden door de fameuze Trappist van Rocheforts, een Saint-Monon (amberbier) of een ander lokaal bier.

Zie de routebeschrijving

Ik heb de routes van Trail en Famenne getest

Mijn ervaring op de Blauwe Trail van Rochefort: 14 km en 337D+

De blauwe trail van Rochefort start in de toeristische trekpleister Han-sur-Lesse, vooral bekend voor de grotten en het dierenpark. Leuk tijdverdrijf als je gezin mee op uitstap is!

Na een relatief vlak deel te midden van de weides en koeien klimt het pad in loofbos tot aan een prachtig panorama. Platteland? Die term is bepaald niet toepasselijk!

De afdaling gaat vlotjes. De weg is echt goed aangeduid: het is aangenaam om niet aan elke kruising de kaart te moeten raadplegen. En dan een plotse ontmoeting: een hert met heel zijn familie staan op een honderdtal meter van me. Ze kijken mij ook enkele minuten aan, de tijd lijkt even stil te staan. Wat een fantastische ontmoeting! Zoiets beleef je in de bossen van de Ardennen, een rijk en goed bewaard ecosysteem met roofvogels, hertachtigen, hazen, enzovoort. 

Op het einde van het parcours kom ik de beroemde Ardenner tegen: dit robuuste trekpaard met zijn typische zwarte sokken werd vroeger ingezet in de landbouw en vandaag nog af en toe voor het boomslepen. Die willen we toch even aaien.

Al bij al een heel vlot parcours, mild voor de gewrichten en goed aangeduid.

Mijn ervaring op de Zwarte Trail van Somme-Leuze: 34km en 695D+

Een regio al lopend verkennen, daar ben ik gek op! Dus ga ik op de 34 km lange Zwarte Trail van Somme-Leuze rennen om er zoveel mogelijk van te zien! Deze trailroute start in het vredige dorp van Heure en geeft me de kans om pittoreske dorpjes zonder toeristische drukte te ontdekken.

Vooral het kasteel van Somal met zijn prachtige torentje van de 16e eeuw vind ik fantastisch: afgelegen te midden van de bossen lijkt dit pareltje van de bouwkunst door allen vergeten. Er vlak naast: een mini-kapelletje en een grote vijver die de kleurenpracht weerspiegelt. Heerlijk!

Ik ben helemaal fan van dit trailparcours dat betoverende bossen, verfrissende beekjes en weides met grazende viervoeters afwisselt. Het geeft me echt het gevoel dat ik de provincie Namen buiten de platgetreden paadjes verken.

Voor een goede voorbereiding van je "Trail in de Famenne"

Kies het parcours dat bij jou past!

De website "Trail en Famenne" stelt een twintigtal routes voor. Voor ieder wat wils! Groene routes van onder de 10 km, blauwe, rode, maar ook zwarte van meer dan 30 km. Dankzij dit systeem van wegwijzers vertrek je met een gerust gemoed: elk kruispunt is bewegwijzerd.

Het GPS-bestand van de route downloaden

Denk eraan om het GPS-bestand (.gpx) van je route te downloaden via de website trailenfamenne.be/nl. Zo kun je het parcours op je smartwatch met gps-functie of op je smartphone volgen. Daar bestaan talrijke apps voor, zoals Maps.me, Map of 3D. Ook al zijn de paden goed bewegwijzerd, is het beter om een kaart te hebben. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je je tocht liever inkort wanneer je al onderweg bent. 
Waar overnachten om de routes van Trail en Famenne te verkennen?

Via deze link vind je nog trailrunner-vriendelijke vakantieverblijven.