rando-semois1-exp.jpg

Naamse Ardennen: tweedaags micro-avontuur aan de Semois

Toen ik hem zei dat ik een Belgische streek met veel natuur wilde ontdekken, stuurde mijn vriend Julien een gpx-route met de boodschap: "dit is een mooi micro-avontuur, veel plezier!"
Auteur
Benoît Richer

Meer info
Accommodatie
BackPacker's Camp

Rue de Lingue 50 - 5550 Vresse-sur-Semois
Tél. : +3261500417
Email : info@camping-le-heron.be

Meer info

Na een virtuele kennismaking met het parcours vertrok ik voor een wandeltocht van twee dagen en 34 km geluk in de Naamse Ardennen, op het spoor van de vroegere tabaktelers, zonder veel meer te weten want ik houd van verrassingen. Van de boswegen tot de prachtige groene heuvels van de Naamse Ardenne, van bekoorlijke dorpjes tot de betoverende oevers van de Semois beleefde ik een tweedaagse natuurwandeling met alleen het gezelschap van de bosgeesten.

Zie de routebeschrijving

Wat is een micro-avontuur in de Naamse Ardennen?

Het principe van een micro-avontuur is dat je voor een korte periode vertrekt zodat je gemakkelijk kunt starten, zomaar wanneer je zin krijgt, zonder een hele organisatie. Twee vrije dagen, een tent (eventueel), wandelschoenen en… hop, daar ga je!

Een micro-avontuur betekent ook dat je de natuur in trekt voor een outdoor activiteit, weg van de dagelijkse routine maar niet noodzakelijk ver van huis.

Maak een fijne wandel- of kajaktocht, kampeer in het bos en je hebt al de indruk dat je aan de andere kant van de wereld bent!

Tijdens mijn micro-avontuur in de Naamse Ardennen heb ik kunnen 'verdwalen' op een mooi uitgestippelde lus in een uitgestrekte, betoverende natuur. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om te kamperen in het Backpacker’s Camp van Mouzaive, een heel sympathiek concept om ten volle van dit soort uitjes te profiteren. 

Naamse Ardennen: de twee etappes van mijn avontuurlijke tocht

Op basis van de gpx-route en de ligging van de kampeerplaats kon ik twee evenwichtige etappes van ongeveer elk 17 km, 600 meter positief hoogteverschil en ruim vijf uren wandelen per dag maken. Ik koos ervoor om te starten in Bohan, waar ik veel parkeermogelijkheden voor mijn busje had, en te overnachten in het Backpacker’s Camp in Mouzaive, mooi halfweg. Perfect!

Dag 1: wandeltocht van Bohan naar Mouzaive

Na mijn start aan de oever van de Semois in Bohan, waar ik de vroeg in de ochtend jagende reigers kan waarnemen, volg ik een mistig baantje om dieper in de sprookjesachtige Naamse Ardennen te trekken.

Al gauw ga ik via een wegje langs de eerste tabakdroogschuren het bos in alsof ik er elfen zou ontmoeten. De sfeer was magisch en behalve enkele glimlachende houthakkers kom ik alleen laatbloeiende bloemen, over groene landschappen uitkijkende heuvels en mooie Ardense dorpjes tegen.

De sporen van de tabakteelt zijn zichtbaar en blijven aan de lokale geschiedenis verbonden. Borden met uitleg en oude foto's in het dorp Laforêt herinneren aan die voorbije tijd.

Op de laatste heuvelrug van deze eerste dag onthult Mouzaive zijn stenen huizen. Daar, op oever van de Semois, breng ik de nacht door in het Backpacker’s Camp, het ideale kampeerplaatsje voor dit micro-avontuur. 

Dag 2: wandeltocht van Mouzaive naar Bohan

Na een mooie nacht in de tent aan een vijvertje en niet ver van de rivier namen de Naamse Ardennen me mee voor een nieuwe wandeldag.

Naarmate ik van de bewoonde wereld wegga, dring ik een ander soort bos binnen. De reusachtige naaldbomen en de met okerkleurige naalden en stukjes hout bedekte bodem geven het pad een bergachtig voorkomen.

Gaaien drijven de spot met me en vinden mijn onderneming waarschijnlijk gek. Een aangename ontmoeting herinnert me eraan dat er groepen hertachtigen in dit bos leven. Een hert loopt harder dan ik en verdwijnt wanneer ik naar mijn fototoestel grijp.

Het pad wordt weinig gebruikt op bepaalde plaatsen; de indruk van te verdwalen versterkt het plezier van dit micro-avontuur.

Na evenveel beklimmingen en afdalingen als de dag voorheen verwelkomen Bohan en de merkwaardige gebroken brug me met een grote zon om mijn avontuurlijke ervaring in de Naamse Ardennen af te sluiten.

Praktische informatie

Waar kamperen tijdens dit micro-avontuur?

Het Backpacker’s Camp van Mouzaive is de ideale plaats om je tent te installeren of een tent te huren en de avontuurlijke sfeer te bewaren.

Ik had voorzien om licht te reizen en had dus een tent geboekt. Prima ontvangst, heel ontspannen. Leuk concept, dat Backpacker’s Camp: een 'avontuurlijke' zone apart van de klassieke camping, met ruime tenten naast een vijver en naast de Semois, maar ook een ruime kookzone en een open hut om samen te komen rond een kampvuur. Super!

Alle benodigdheden zijn trouwens aanwezig: kookgerief, gas, houtskool, brandhout en bijl, kano's op de vijver en je kunt zelfs matrassen huren voor een goede nachtrust. 

Welke uitrusting voor dit micro-avontuur in de Naamse Ardennen?

  • De gpx-route: download de route
  • Goede wandelschoenen: de hellingen kunnen steil en het terrein soms glad zijn
  • Een comfortabele, lichte rugzak
  • Iets tegen de regen, een warme trui (fleece), een hoed, een zonnebril en wandelstokken (als je die graag gebruikt)
  • Voor het plezier: een fototoestel en een verrekijker