jardinsdodenismes_exp_enfantsalabarre.jpg

Varen in de betoverende watertuinen

We zijn in het Parc Naturel Viroin-Hermeton, in Viroinval om precies te zijn. En hoewel deze gemeente bekend staat als een paradijs voor wandelaars, met één van de mooiste bewegwijzerde wandelnetwerken van Wallonië, zijn we hier met ons gezin voor een heel andere activiteit. We gaan kennismaken met de activiteiten die de Jardins d'O van het Kasteel van Nismes voorstellen.
Boeking
Auteur
NomadR - Here We Are

Meer info
VVV-kantoor
Office du Tourisme de Viroinval

Rue Vieille-Eglise 5
5670 Viroinval
+32 60 31 16 35
tourisme.viroinval@skynet.be

Meer info

Jardins d’O

Het is heel mooi lenteweer deze ochtend. Bij zulke aangename temperaturen hebben we wel zin om verfrissing op te zoeken. De Jardins d'O lijken daar een aangewezen plek voor. Zoals de naam doet vermoeden voor wie een beetje Frans kent, is het water hier alomtegenwoordig. Hier komen twee riviertjes, de Eau Noire en de Eau Blanche immers samen.

Zie de routebeschrijving

Waterspelen

Vanaf onze aankomst in het park spotten de kids meteen de waterspelen. De raderen, de molens, de fonteinen, enorme pompen, watervalletjes en reusachtige kranen geven hun de mogelijkheid om hun creativiteit en hun uitbundige energie de vrije loop te laten. Dus pompen ze om het water omhoog te zien spuiten en via de verschillende ingerichte circuits van deze reuzenspeeltuin te zien stromen. Wat ons het meest bevalt? Sommige spelen vragen samenwerking en coördinatie als een team om het volledige parcours te doen slagen en het water over de eindstreep te doen vloeien. En, laten we eerlijk zijn, wat is er leuker voor Daphné en Liam om hun ouders nat te sproeien? Niet erg natuurlijk: de zon en de warmte zullen ons snel droog maken. Dus profiteren we ervan om samen te ravotten! 

Dit park is echt superaangenaam. We laten de speeltuin achter ons en gaan bij de dieren die hier in vrijheid leven. In het gezelschap van de eenden en de zwanen zullen we deze ochtend verder doorbrengen. Je hebt het begrepen, ons uitje gaat door langs de riviertjes en vijvers ingericht te midden van dit bucolische en betoverende kader. En om het park op een andere manier te ontdekken, niets beter dan een boottochtje.

Boottochtje

Om veilig te varen trekken de kinderen hun zwemvesten aan. Alle hens aan dek! En steken we van wal. Scheepsmaatjes Daphné en Liam vragen al gauw om op hun beurt de roeispanen te gebruiken. Geen enkel risico hier dus we staan met plezier onze plaatsen af. Eén, twee, de kids roeien als echte zoetwatermatrozen. En wij? Wij profiteren van het boottochtje, zonder inspanning. We glijden onder de bomen. Te midden van dit groene paradijsje staat het aardige Château Licot, een 18e-eeuws herenhuis dat nu het gemeentehuis van Nismes is.

Maar, pas op, een brug recht voor ons! De besturing blijkt een beetje hachelijker. Willen we de oever op tijd bereiken, dan nemen Bastien en ik beter het roer weer in handen. Want ook aan dit bootreisje komt een eind. Wil je er ook eens van genieten, reken dan op een half uur of een uur, zoals je wenst.

Kortom, we hebben een geweldige ochtend beleefd. Het park van de Jardins d’O is de ideale plaats voor een gezinsuitstap, omringd door de natuur en de vogels. Van spelen tot varen, wandelen en observeren, er is voor ieder wat wils. En dankzij de vele banken kun je op elk moment profiteren van de kalmte die er heerst. Dit keer hebben we geen eten voorzien maar bij een volgend bezoek aan de streek brengen we een picknick mee om die momenten met ons gezin langer te laten duren. Na al die inspanningen om onze boot te besturen op het waterparcours beginnen de maagjes te knorren. In Viroinval vinden we vast iets om de honger te stillen: lekkere Belgische friet misschien?

Praktische informatie

  • Het park van de Jardins d’O is het hele jaar open.
  • De waterspelen vanaf de mooie dagen en tot aan het einde van de zomer.
  • Voor het huren van bootjes (tot 6 personen), voor een half uur of een uur, vraag inlichtingen bij het Office de Tourisme van Viroinval.