ane-bivouac-hermeton13.jpg

Wandelen en kamperen met een ezel

Wandelen in de volle natuur of in landelijk gebied, zeldzaam zijn de personen die er niet van houden. Het ritme vertragen, de smartphone opzij laten om weer contact met de omgeving te voelen, velen dromen er vandaag van.
Boeking
Auteur
Globe Blogueurs

Meer info
Toeristische attractie
Les Balad'Anes de l'Hermeton

Rue de la Pisselotte 94 - 5600 Philippeville
Tél. : +0489 24 71 60
Email : baladanes@skynet.be

Meer info

Een ervaring heel natuur voor met je gezin

Wandelen, niets lijkt eenvoudiger. Behalve wanneer er een kindje ter wereld komt en met graag lange afstanden doet. Het wordt nog moeilijker wanneer men er helemaal wil voor gaan en meerdere dagen wandelen en in een tent slapen. 

Wat dan?  Thuis blijven? Nee, hoor! Er bestaat een geweldige manier om als gezin op stap te gaan, zonder een zware zak of een kind te dragen. Dit gaat zelfs een stap verder dan een wandeling want er komt nog een schepping van een sterke band tussen Mens en Dier bovenop. Je hebt het begrepen, we hebben het over wandelen met een ezel.

Zie de routebeschrijving

Een wederzijdse kennismaking met een innemende ezel: Ulysse

Gedurende twee dagen hebben we opgetrokken met Ulysse, een prachtige ezel met een zacht karakter. Want, nee, ezels hebben geen slecht karakter in tegenstelling tot wat mensen vaak denken. Dat hebben we geleerd dankzij Karl, de beheerder van Balad’ânes de l’Hermeton. De in Sautour gelegen boerderij van Karl is echt een vredig oord met een hof voor de kleine dieren, een tuin, weides en een prachtige vijver. We waren meteen bekoord door de aanpak van Karl met zijn ezels. De plaats straalt zijn filosofie uit en hij nam bovendien de tijd om een band te scheppen tussen ons, zijn wereld en de ezels.

Je krijgt er niet zomaar een ezel aan een teugel en een kaart om na 5 minuten op avontuur te gaan! We bezoeken om te beginnen al de boerderij en ontdekken de plaats waar we gaan kamperen: te midden van de natuur aan de oever van een door bevers bezochte vijver! Samen gaan we de ezels ontmoeten. We brengen ze op de hoogte van onze komst aan de ingang van de weide. We laten ze tot bij ons komen, dit is hún thuis. De wederzijdse eerbied groeit van in het begin.

Het is op dat moment dat we Ulysse ontmoeten. Met hem zullen we de tweedaagse wandeltocht uitvoeren. Na een kennismaking van enkele minuten nemen we hem mee naar de boerderij om hem klaar te maken. Daar volgt een ritueel om een band te scheppen en aan elkaar te wennen. We borstelen hem en maken zijn hoeven schoon. Dan toont Karl ons hoe we hem voorzien van een zadel waarop onze zoon kan zitten of waaraan we onze spullen kunnen hangen.

Ten slotte leren we meer over het gedrag van ezels en hoe wij ons tegenover ezels passend kunnen gedragen, zonder in de val het antropomorfisme te trappen. Ezels gedragen zich niet zoals mensen! Een ezel die niet vooruit wil is niet koppig: hij toont gewoon dat hij een gevaar ziet of ergens bang voor is, dat iets niet in orde is. 

Een wandeltoch rond Sautour op het ritme van de ezel

Na de voorbereidingen vertrekken we met vertrouwen, een kaart in de hand, voor een eerste tocht van 16 km rond Sautour. Karl stelt meerdere trajecten en verschillende afstanden voor. Sommige houden bezoeken aan lokale producenten in. We kiezen voor natuur, bos en velden en vermijden zoveel mogelijk de wegen.

Een uitstekende keuze! We trekken alleen door het afwisselende, glooiende landschap, met uitzondering van de vogels, koeien en ander dieren. In augustus, te midden van het hoogseizoen nochtans. Wie rust zoekt, is hier op de juiste plek.

Hoewel Ulysse tijdens de eerste twee kilometers ons een beetje test door onderweg te grazen, volstaat het om streng te zijn op dat vlak zodat alles perfect verloopt voor de rest van de reis. De regel is eenvoudig: respecteer de ezel maar eis ook eerbied van de ezel. Als hij van het eerste uur begrijpt dat jij de tocht leidt en niet andersom, ben je zo goed als zeker dat alles nadien vlot zal verlopen. Tijdens een eerste ezeltocht hadden we die voorbereiding niet gekregen en had de ezel ons naar zijn pijpen laten dansen.

Onze zoon vindt het fantastisch om op de rug van Ulysse te rijden, lief voor hem te zijn en van het landschap te genieten zonder veel inspanning.  Uiteraard mag hij naar wens afstijgen en wandelen. De tocht van dag één duurt uiteindelijk zeven uren. Hoewel zoonlief op het einde ongeduldig en moe wordt, hadden we nooit gedacht dat we met hem 16 kilometer kunnen afleggen terwijl hij pas 4 is.

Kamperen met het gezin, een dierbare ervaring

Maar daar houdt de ervaring niet mee op want we eindigen de dag met kamperen aan de vijver bij de boerderij van de Ferme de l’Hermeton. Na het opslaan van de tent serveert Karl ons een heerlijke maaltijd bereid met ingrediënten van zijn tuin en van lokale producenten. Een luxemaaltijd voor kampeerders, inclusief zelfgemaakte cocktail!

Tussen het aperitief en het gerecht hopen we de bij zonsondergang actief wordende bevers waar te nemen. We zien in elk geval sporen van hun aanwezigheid zoals afgeknaagde takken en dammen. De rond de vijver rustende ezels vragen een knuffel en maken het wachten aangenamer. Wanneer de zon onder de horizon zakt, tonen de bevers eindelijk hun snuiten als afsluiter van een prachtige dag voor ons gezin.

Wat een geluk om dergelijke momenten met je kind te delen, in eenvoud maar zo intens. Het plezier duurt de volgende dag voort met een laatste, wat kortere tocht ( 6km) met Ulysse door het bos van Sautron.

Wil je zelf een ezeltocht en een nacht kamperen beleven? Kijk op de website van Balad'ânes de l'Hermeton!