furfooz_baladegrandiose_exp6_brume.jpg

Grandioze wandelingen in het park van Furfooz en omgeving

Vroeg in de ochtend ontwaakt de natuur zachtjes. Dauw tooit de planten en de nevel stijgt sierlijk in de lucht en gaat zich zelfs nestelen in de toppen van de bomen. Een wolk van mysterie, de sfeer van het bos, er bestaat geen twijfel: we zijn in de Ardennen.
Boeking
Natuurpark
Park van Furfooz

Rue du Camp Romain
5500 Furfooz
+3282223477
info@parcdefurfooz.be

Meer info
Auteur
Les Globe Blogueurs

Meer info
Restaurant
La Flobette

Rue du Camp Romain 82, 5500 Dinant
+32 477 69 08 74
info@laflobette.be

Meer info
Hotel-restaurant
Auberge de la Lesse

Gare de Gendron, 1
5561 GENDRON
+32 82 66 73 02
aubergelesse@skynet.be

Meer info
Natuurgebied
Les Aiguilles de Chaleux

Nevelsluier en humusgeur

De dichte vochtigheid van deze herfstdag verzwakt ons enthousiasme niet. We gaan voor een bezoek aan het park van Furfooz. Als liefhebbers van natuurgebied mochten we dit deze door vrijwilligers beschermde Natura 2000-zone niet ontlopen. Christophe, de bewaarder van het park en een groot geleerde ontvangt ons hartelijk. Zonder tijd te verspelen gaan we op pad.

De herfst heeft al effect: een scala van okerkleuren bekleedt de bomen. Sommige zijn al bladloos. De dode bladeren verrijken nu de humus die het bos doet geuren. Die geur van bosgrond vinden wij zo ontspannend. We nemen er met plezier grote teugen van. Met een slakkengang gaan we vooruit want we stoppen herhaaldelijk om de getande vormen van de varens, de glanzende nerven van een blad en de tinten van enkele herfstbloemen te bewonderen. Christophe deelt zijn ruime botanische en geologische kennis met ons. We zijn onder de indruk en waarderen de charme van het park des te meer.

Zie de routebeschrijving

Zeldzaam ecosysteem en onverwachte bezoekers

Bij onze aankomst op het plateau wordt het landschap vrijer. Een panorama van 360° mag ons niet doen vergeten om ook onder onze voeten te kijken want daar ligt een curiositeit: een kalkrots waar een voor België zeldzame flora gedijt. Het minerale milieu vangt de warmte en schept een micro-klimaat waar bepaalde soorten kunnen groeien. Christophe vestigt onze aandacht op merkwaardige dingetjes die we zelf zeker niet hadden opgemerkt. 
De mist klampt zich nog vast aan de heuvelwand, alsof een wolk in Furfooz verdwaald is. Het is mooi en voegt extra magie toe aan dit landschap dat er al heeft. 

Aan de voet van de kalkreus slingert de Lesse, die rustig doorgaat met zijn erosiewerk. Daar amuseren de kajaktoeristen zich de hele zomer lang. De steile rotsen herbergen ook een schat die men van april tot juni kan waarnemen: een koppel slechtvalken komt er jaarlijks nestelen. Met wat geluk zie je het koppel en zijn kuikens in de lente. De rest van het jaar wonen ze in de omgeving. 

Ze worden zorgvuldig geobserveerd door de vrijwilligers die toezien op een zo groot mogelijke biodiversiteit in het reservaat. Daarbij krijgen ze de hulp van schapen! In tegenstelling tot wat je zou kunnen denken, zijn open milieus gunstiger voor de ontwikkeling van diverse soorten. Zonder het grazen van de schapen zouden pioniersoorten geen plaatsje vinden. Mooi teamwerk van mens en dier!

Minerale sculpture en lekkernijen

Na deze boeiende episode daalt het pad af naar het binnenste van Furfooz: door het water en de tijd gegraven grotten en holen. Ons zoontje gaat meteen verhalen bedenken en staat te popelen om ze van onder tot boven te verkennen. Hij heeft gelijk om zijn verbeelding op volle toeren te doen draaien want deze grotten hebben de lokale geschiedenis meegemaakt. Ze boden onderdak aan de prehistorische mens, aan buskruit en zelfs aan de kabouters van de lokale legenden. Voor ons lijken ze op kunstwerken met een spel van schaduwen en licht en een subtiel kleurenpalet. Water, zo heet de kunstenaar van die 300 holen. En dat water ontmoeten we ook gauw. 

De Lesse, die we van in de hoogte hadden waargenomen, toont zich nu op een intiemere manier. De rivier is kalm en zet ons aan om te vertragen. Dat komt goed van pas want een eetcafeetje met de aardige naam La Flobette wacht ons op voor een smulpauze. Florence, de uitbaatster, legt ons haar bijzondere aanpak uit. Lokale planten sturen haar plantaardige, verrassende en heerlijke keuken. Elke ochtend plukt ze de bladeren en bloemen die haar de inspiratie voor haar gerechten geven. Zaden en groenten behoren ook tot haar lievelingsingrediënten. Ook voor de drank kiest ze lokale producenten. Nog een speciaal kenmerk van La Flobette: zero waste! Over alles is nagedacht om geen afval te produceren. Servetten van stof, bijvoorbeeld. Een prima initiatief dat past bij de ligging in natuurgebied.

Wonderen en harmonie

Deze zo aangename plek verlaten is hard. Maar andere wonderen van de natuur wachten ons op en dus hernemen we onze wandeltocht in het bos. De herfstbladeren zingen onder onze stappen. Wat is het leuk om erin te springen en hun geknars te horen. Onze guitige zoon improviseert zelfs een gevecht met bladeren waar wij ook plezier aan beleven. Bij de aankomst na 4 kilometer wandelen blijft onze nieuwsgierigheid intact. We beslissen om de Naalden van Chaleux (Aiguilles de Chaleux) te bezoeken. Het uitzicht op een meander van de Lesse is adembenemend. De rivier ontmoet de rotsformaties: ze wordt verplicht om naar hun wil te plooien en vormt dan een mooi rond lint. Op de oevers verwelkomt een vlakte toeristen maar dan overheerst het bos dat zich eindeloos lijkt uit te strekken. We zijn alleen en genieten van elk detail: de weerspiegelingen in het water, de uitsteeksels van de rots, de schakeringen van groen, het licht dat door de wolken prikt. De ochtendnevel is weggetrokken maar dat gevoel van harmonie blijft doorbestaan. 

Er hangt echt magie in de lucht.