rando-petits-ponts-1-exp.jpg

Wandeltocht van de brugjes en kamperen op het Kunstpad

Wanneer alles te snel gaat, wanneer onze kinderen overbelast worden met schermen, wat is er dan beter dan op stap te gaan in de natuur om je hoofd weer op orde te krijgen?
Auteur
Globe Blogueurs

Meer info
Contact
De Kunstpaden in Condroz-Famenne

Maison du Tourisme Condroz-Famenne
23 Place Monseu - 5590 Ciney
Tél. : +3286401922
Email : sentiersdart@gmail.com

Meer info

Wat kan er dan meer redding brengen dan een nacht in een hut te midden van de bomen? Ideaal om uit te blazen en de schoonheid van de natuur te bewonderen. Een ervaring van absolute eenvoud, toegankelijk voor de meesten onder ons en gratis bovendien. Dat hebben we met ons gezin beleefd tijdens een kampeeruitje via het Kunstpad en de wandeltocht van de brugjes in de omgeving van Ohey in de provincie Namen. 

Zie de routebeschrijving

In evenwicht wandelen via de wandeltocht van de brugjes

Men moet niet per se ver gaan op zoek originele, opzichtige zaken om iets sensationeels en buitengewoons te vinden.

We beginnen deze wandeling met z'n drieën, in het gezelschap van ons vierjarig zoontje, via wandeltocht van de brugjes die in het bos van Ohey start. De route door het bos en langs een waterloopje leent haar naam aan de houten loopbrugjes over de beek. Ze zijn telkens verschillend. Onze zoon heeft er plezier in om ze eerst te onderzoeken om beter te weten hoe hij er als een evenwichtskunstenaar over zal gaan.

Vanaf het begin van de route begint de magie te werken. In de bijzondere, gedempte sfeer van het bos heeft de aanwezigheid van het water nog een extra rustgevende invloed. Om de vijftig meter hebben we zin om te stopen en de eenvoudige schoonheid van de omgeving te bewonderen. Met oplettende ogen kun je zoveel kostbare details waarnemen: verloren hazelnoten, de gekartelde rangen van een eikenblad en de spontane kunstwerkjes van wandelaars die her en der stenen in evenwicht opstapelen.

Met deze lus van 2 km hadden we tevreden kunnen zijn maar we kunnen niet aan een extra dosis bos weerstaan.

Schatten vinden op het Kunstpad

Een wandeltocht maken met een kind is een gelegenheid om de tijd te nemen om te observeren, het ritme te vertragen en de prestatiedrang achterwege te laten. We lezen wel eens dat een kind zijn leeftijd in kilometers kan afleggen. In feite hangt dat af van elk kind, van hun motivatie, van hun karakter, van ons vermogen om de tocht boeiend te maken!

Onze truc is om van elke wandeltocht een schattenjacht te maken. In de streken van de Condroz en de Famenne zijn er Kunstpaden ingericht. Voor de schatten moeten we dus niet doen alsof. Werken uitgevoerd met natuurlijke materialen liggen verspreid langs de route. Eén van de Kunstpaden ligt juist in het verlengde van de wandeltocht van de brugjes. Een mooi idee voor jong en oud om de wandeling op te luisteren.

Zo ontdekken we onderweg een vreemde maar ook poëtische schuilplaats, een merkwaardige koorddanser en een eigenaardige golf. De Kunstpaden verbinden 21 werken langs een parcours van 44 km. We hebben zin om er meer van te zien. Men kan zelf een route uitstippelen en meerdere paden en wandeltochten combineren. 

De kunstwerken stemmen ons tot nadenken, doen ons glimlachen of verbazen ons. Ze slagen dus in hun opdracht.

Kamperen in het bos in een kunstwerk

Deze mengeling van kunst en natuur bevalt ons echt. Elk werk is perfect geïntegreerd in zijn omgeving en levert op een handige manier sterke boodschappen. Maar wat ons het meest verrast heeft, is het idee om van drie van die werken een schuilplaats om te kamperen te maken. Geniaal. En gelukkig voor ons ligt er eentje op onze weg, dus brengen we de nacht door in de "Onder je vleugel" hut.

In deze jachtige tijden waarin we vaak zittend voor een scherm leven, vormt een tweedaagse wandeltocht door veld en bos al een heel avontuur. Voeg er een kampeernacht aan toe en de ervaring wordt totaal buitengewoon, zeker voor een kind van vier! Hij was trouwens superopgewonden bij het idee om midden in het bos te slapen. Bij het zien van de hut vertienvoudigt zijn enthousiasme, en het onze ook. Deze hut is zo'n typische kinderdroom die werkelijkheid wordt. Onze zoon verkent direct alle hoekjes en begint ons nestje voor de nacht klaar te maken. Dan volgt een andere opdracht die hem na aan het hart ligt: vuur maken! De opgeraapte takjes worden zorgvuldig op de voorziene plaats geschikt en het vuur komt tot leven. We brengen een groot deel van de avond al pratend voor het roodachtig schitterende tafereel door. Wanneer het vuur knettert, laat het een regen van sterren los.

Vuur leren maken, een nacht kamperen voorbereiden, in de open lucht eten, slapen met de geluiden van het bos op de achtergrond, allemaal activiteiten die volledig met onze dagelijkse gewoontes breken. We hebben te weinig de gelegenheid om puur samen te zijn, zonder storend geluid, schermen, allerlei zorgen.

Het is niet de eerste keer dat we kamperen maar nooit eerder deden we het midden in het bos. Dankzij deze twee dagen via het Kunstpad en via de wandeltocht van de brugjes in Ohey hebben we de smaak van de micro-avonturen te pakken.